Tributs.cat: la sobirania amb profilàctic

ATCLa posada en escena no ha pogut ser millor. El President, el govern en bloc, les Diputacions, i una campanya d’agitació mediàtica del Partido Popular durant la darrera setmana amenaçant en portar al govern a les masmorres si gosaven crear una agència tributària autonòmica al marge de la llei. Eh, com si no existís ja això, dins de la llei. Els titulars de la premsa, de la que sol ballar al ritme que timbaler de Palau, no podien ser més grandiloqüents:

  • ARA: El Govern presenta Tributs de Catalunya com “un pas cap a la Hisenda catalana plenament integrada”
  • ARA: Els presidents de les quatre diputacions catalanes celebren el pas endavant cap a la “sobirania fiscal”
  • Vilaweb: Catalunya estrena l’embrió de la hisenda pròpia
  • Nació Digital: La hisenda catalana pren vida

Ni embrió, ni fetus, ni avortament. Aquí la sobirania no ha sortit ni del profilàctic. No és que hi hagi un excés de gesticulació, és que ens prenen directament per imbècils. El govern, els seus socis, i les claques subvencionades que aplaudeixen i repeteixen acríticament al seu voltant. Aquí no s’ha creat res de nou. Vaja, o és que algú es pensava que es podia crear una hisenda pròpia no calia ni passar per l’aprovació d’una llei al Parlament? I no entro aquí en la legalitat o il·legalitat, això ja ho resoldran al TC quan Rajoy doni la ordre, vull dir, presenti el recurs.

Tributs.cat no és res de nou. És el lloc web de l’Agència Tributària de Catalunya, i el domini està registrat, com a mínim, des de l’any 2006. Aquest organisme es troba regulat a la Llei 7/2007, i la seva funció principal és la de “gestionar, liquidar, inspeccionar i recaptar els tributs propis de la Generalitat i els tributs estatals cedits totalment a la Generalitat, d’acord amb el que disposa l’article 204 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya” (art. 2.1.a). Amb una bonica oficina al carrer Fontanella de Barcelona, sereu molts els que hi heu anat a presentar els papers per alguna herència o donació, per exemple. No inclou, evidentment, aquells impostos sobre els quals la Generalitat en rep un percentatge determinat, però que gestiona l’Agència Tributària estatal, com l’IVA, Societats, o l’IRPF (entre vosaltres i jo, és on està la “xixa”).

On rau, doncs, la novetat? En un intent de crear una finestreta única que faci la vida més fàcil als ciutadans i, especialment, als gestors i professionals del sector. Un servidor, que hi ha hagut de fer visites, sempre agraeix que li simplifiquin la feina i la vida, però no em parlin de sobirania fiscal, que m’agafa un atac de riure.

Ara, amb una xarxa de 53 oficines arreu de Catalunya i mitjançant la pàgina web, es podran fer els tràmits corresponents als diferents impostos, tributs i cànons que fins ara gestionaven les diputacions i la Generalitat per separat. De fet, la nova finestreta única ni tant sols agrupa el conjunt de tributs locals, ja que aquells Ajuntament més grans que gestionen directament els seus impostos, com Barcelona, no hi estan integrats. La raó és senzilla, la col·laboració s’ha signat entre la Generalitat i les quatre Diputacions, que gestionen els tributs d’aquells Ajuntaments que no tenen estructura pròpia per fer-ho. De fet, fins i tot alguns consells comarcals han gestionat els tributs dels seus ajuntaments, si bé és una fórmula en extinció. Per exemple, fa poc que la Diputació de Girona ha assumit la gestió que fins ara feia el Consell Comarcal del Ripollès.

De fet, la principal novetat que aporta alguna cosa rellevant, és que les oficines de les diputacions assumeixen les funcions també de l’Agència Tributària de Catalunya. Així, per presentar, per exemple, una autoliquidació de l’impost de successions, no caldrà desplaçar-se a una de les quatre oficines que té (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona), sinó que es podrà presentar en qualsevol de les de les diputacions. Els detalls de la finestreta única, els podeu veure aquí: http://www.tributs.cat/web/tributs/finestreta-unica

Ep, i si pensàveu, mira com a mínim ho han integrat tot… Entreu a Tributs.cat i cliqueu sobre algun dels banners que hi ha a la dreta de les respectives diputacions. Tatxan! És un enllaç a la respectiva oficina de gestió de tributs que ja existia abans. Vaja, que aquí no han fet pencar ni a l’informàtic. Bé sí, algú ha treballat i molt: els de comunicació i propaganda. Perquè el què hem vist avui, senyores i senyors, ha estat un gran xou per vendre fum, aire i èpica. Però aquí, ni sobirania, ni bases, ni embrions. Que aquí sembla que canviï tot, però canviar, no canvia res de res.

Els impostos són on eren, els gestors, són els que eren, i mentrestant, el frau fiscal (el legal, i l’il·legal) segueixen drenant els recursos públics cap als de sempre. I no mirin a Madrid, sinó a qui té comptes a Liechtenstein, visqui on visqui.

P.S.: Si heu de saltar a la jugular, us podeu estalviar els clàssics avorrits del típic agent del CNI que posa pals a les rodes. Gràcies.

Anuncis